Yerden Isıtma Borusu Fiyatları – En İyi Yerden Isıtma Boruları

Yerden ısıtma borusu türlerine göre farklı çeşitleri olan yerden ısıtma sistemleri için en önemli malzemelerdendir. Yerden ısıtma boru çeşitlerine dikkat edilmesi gereken en önemli husus temelde yerden ısıtma sisteminin zemindeki borular ile çalışma prensibine sahip olduğu için önemlidir. Bu nedenden dolayı seçim yaparken en iyi yerden ısıtma borusu bulunmalı ve bu ürün seçilmelidir. Ortamın özelliğine uygun bir karar vermeniz sonrasında yerden ısıtma borusu fiyatı da kriter olarak baz alınabilir.

Yerden Isıtma Nedir

Yerden ısıtma sistemi, bulunan yer içindeki sıcaklık kayıplarının zemin betonu içinde yerleştirilmiş borular sayesinde bir ısı kaynağı vasıtasıyla ısıtma enerjisini zemin altına eşit şekilde yayma işlemini yaparak, alanı ısıtan sisteme verilen addır. Bu sistem, 1990’lı yıllardan sonra kullanılmaya başlanmış ve alanı geniş olan mekanlarda radyatörlerin tam verimli ısıtma yapamaması yüzünden popüler hale gelmiştir. Sadece büyük alanlarda değil küçük alanlarda da sağladığı avantajlar tercih edilme nedeni olmuştur. Sistem, gerekli olan ısınmanın kırk ile elli santigrat dereceye sahip sıcak suyun borularla alana eşit olarak yayılmasını sağlama çalışma prensibi ile çalışmaktadır. Her tip sıvı ya da katı yanar madde, ısı pompası, güneş ışınları gibi bütünleşebilen sistemde enerji ihtiyacını doğru ve en iyi şekilde karşılayabilmektedir. Homojen bir ısı dağılımı Yerden ısıtma borusu özellikleri ile sağlanmaktadır. Sık görülen dağıtma sistemlerinde sık yaşanan bir sorun olan tavanda ısı birikmesi ya da bunun gibi bazı problemler bu sistemde görülmemektedir. Isı, zeminden çıktığı için ve aynı zamanda depolandığı için de ani ısı değişimleri ortamda hissedilmez.

Yerden Isıtma Borusu Nasıl Döşenir?

Yerden ısıtma borusu nasıl döşenir sorusuna cevap verebilmek için önce yerden ısıtma borusu kaç metre döşenir sorusunun cevabına bakmak gerekir. Yapılacak alanın ölçüleri yerden ısıtma borusunun metre oranını ortaya çıkarmaktadır. Tüm yerden ısıtma sistemlerinde öncelik iyi bir ısı yalıtımdır. Boruların hızlı bir şekilde döşenmesini ve yalıtımı kolaylaştıran bazı modülasyon panelleri bulunmaktadır. Bu paneller ile montaj işlemleri çok daha kısa sürelerde döşenmektedir. Bir apartman ya da çok katlı sistemlerde belirli aralıklar ile döşenen borular, her katta, binanın merkezine yerleştirilen dağıtıcı ve toplayıcılara bağlanmasını gerektirir. Aynı şekilde dağıtıcı ve toplayıcılarından da merkez ısıtıcıya bağlantı yapılması lazımdır.

Eğer bir binada ana kolon hatları yapılmış ise ve kollektör ile kutularının montajının tamamlanmışsa, modülasyon paneli sistemi, 2 profesyonel çalışan ile birlikte günlük ortalama 200 metrekare alana döşeme yapılabilmektedir. Bu döşeme işlemi sonrası döşeme teste tabi tutulmaktadır. Testin doğal amacı ise döşeme durumunda bir hasar oluşmaması adına yapılmaktadır.. Borular ısıtıcılar ile ısıtılarak sıcak olarak döşeme yapılırken herhangi bir noktada soğukluk varsa gereken müdahale yapılarak, o bölgenin de çalışması sağlanmaktadır.

Yapılan montaj, yerden ısıtma sistemlerinde doğrudan kullanım ömrünü de etkilemektedir. Özellikle malzeme kalitesi yüksek olan ve sağlam bir firma bünyesinde yer alan ürünlerin seçilmesi gerekiyor. Eğer seçmiş olduğunuz boru tüm bu şartları taşıyor ise ortalama olarak 100 yıl kullanım ömrüne sahip olabilir.

Yerden Isıtma Boru Türleri Nedir?

Yerden ısıtma boruları oldukça fazla çeşide sahiptir. Temelde iki çeşit olan borular, oksijen bariyerli ve oksijen bariyersiz olarak ayrılırlar. Oksijen bariyersiz boruların da şu çeşitleri bulunmaktadır;

Pex-a borular

Pex-b borular

Pex-c borular

PPR-C Borular

PE-RT borular

Polibütan borular

Pex-Al

Bunlar arasında ise PEX – A ve PE – RT borular esneklik kabiliyeti arasında en çok tercih edilen borular olmaktadırlar. Bu borular, basınç ve yüksek sıcaklıklara tam bir uyum göstererek, kullanım ömrünün daha uzun olmasına etki etmektedir.

Oksijen Bariyerleri Boru Nedir?

Oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu oldukça önemli bir malzemedir. Bu boru genel anlamda oksijen oluşumunu engellemektedir. Sulu sistem ısıtma sistemlerinin en çok görülen sorunlarından biri korozyon oluşumudur. Sistemde oksijen yok edildiğinde ise buna bağlı gelişen paslanma ve diğer sorunlar da ortadan kaldırılmaktadır. PEX borunun içine oksijen bariyerleri sayesinde hava girişi engellenir. Yerden ısıtma sistemlerinde ısıtma kullanılmadığında ve oksijen bariyersiz boru kullanımında borudaki suyun içinde çeşitli mikro canlılar üreyebilirler. Bu canlıların çoğalması ise tesisata zarar vermek demektir ve genelde tıkanmalara yol açarlar. Bunu önlemenin tek yolu başta kalorifer tesisatları olmak üzere yerden ısıtma sistemlerinde yıllık bakım yapılması gerekir. Yerden ısıtma sistemlerinde de bu ve bunun gibi problemleri yaşamamak adına oksijenli boru tercih etmek daha iyidir. Başta kireç oluşumu ve paslanma oluşumunu da engelleme kabiliyeti olan bu sistem, akar oluşumu ve tortuları da önlemektedir.

Danfoss Yerden Isıtma Borusu

Danfoss yerden ısıtma borusu 5 tabakadan oluşmaktadır. Oksijen bariyeri tabakalı olan bu özel boru, polimer malzeme ile iç içe geçirilmiştir. Bu yapıyı saran ilave polimer tabaka daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Bu boruların özel yapısı, boru ısındığında çok küçük bir miktarda uzama gerçekleşir. Fakat boru soğuduktan sonra kendi orijinal haline geri dönmektedir. Kısa bir çekmeden daha fazlası görülmemektedir. Ayrıca dayanıklı yapısı mekanik koruma sunmakta ve borunun yıpranmasına engel olmaktadır. Uzun soluklu bir kullanım ömrü için oksijen borusu bariyeri oldukça önemlidir.. Katman ayrı ayrı muhafaza altında olduğu için, ürün kullanımı süresince hiçbir şekilde oksijen geçişine izin vermez. Tüm bu ayrıntılar eşliğinde yerden ısıtma boruları arasında en çok tercih edilen ürünlerden biri olmaktadır.

Rehau Yerden Isıtma Borusu

Gelişmiş özellikleri ile öne çıkan Rehau yerden ısıtma borusu yerden ısıtma sistemleri kusursuz bir esneklik sunar. Döşeme sırasında istenilen farklı stillerde döşeme yapmaya şans tanıdığı gibi esneklik sağlayan yapısı ve konforu ile öne geçer. 5 katmanlı olarak yapılan bu özel boru oksijen bariyerlerinin bulunması nedeniyle uzun ömürlü olduğu gibi aynı zamanda borunun içinde zamanla oluşabilecek tıkanmaların ya da uzamaları önleyerek yapısını korumakta ve bu sayede de kullan kişilere eşsiz bir rahatlık sunmaktadır. Rehau yerden ısıtma borusu fiyatı ile de öne çıkan bir malzemedir.

Diğer Yerden Isıtma Boruları

Yerden ısıtma sistemlerinin tasarruflu ve daha estetik oluşu ilginin bu sisteme kaymasını sağlamıştır. Bu bakımdan farklı markalardaki yerden ısıtma boruları da gündemdedir. gelmektedir. Yerden ısıtma sistemleri arasında en ön plana çıkan ürünlerden birisi Pilsa yerden ısıtma borusu olarak karşınıza çıkmaktadır. Mekanik açıdan dayanıklı, büzülme yapmayan, azaltılmış boru yaşlanması gibi özellikleri ile ön planda olan bu boru, yerden ısıtma sistemlerinde kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

Yerden ısıtma isteyenlerin tercihi olan Pilsa yerden ısıtma borusu; borunun içi ve dış ortam arasında herhangi bir oksijen transferi oluşumuna izin vermez. Boruların bu özelliği sayesinde ısıtma sisteminde korozyon oluşumunu önler ve böylece kullanım süresinin uzamasına sebep olur. Pilsa yerden ısıtma borusu 180 derecelik erime noktasına sahiptir ve erimez, bu özelliği sayesinde yapısı da bozulmaz. Borular, suyun akıcılığı sayesinde tüm noktalara eşit şekilde sıcak suyun ulaşmasını sağlar. Esnek yapısı sayesinde boyutlarını koruyarak işlemini gerçekleştirir.

Yerli üretim olarak ön plana çıkan markalardan biri de Hakan plastiktir. Hakan Plastik Yerden ısıtma borusu da polietilen malzemelerin çapraz şekilde monte edilmesi ile oluşturulmaktadır. Uzun ömürlü ve esnektir. Silan yöntemi ile üretildiği için hem sıcak hem soğuk su dağıtım sistemlerinde kolaylıkla kullanılabilirler. Özellikle Oksijen bariyerli olan modelleri tam ısınmada sisteme uyum sağlayarak uzun yıllar kullanımda kalırlar.