Sonradan Yerden Isıtma Yapılır Mı ?

Kış aylarında yaşam alanlarımızda keyifli vakit geçirmek ve ofislerimizde çalışmalarımızı rahatlıkla sürdürebilmemizi sağlayan en önemli etken elbette ısıtma sistemleri oluyor. Binalarımızda kullanılan pek çok farklı ısıtma sistemi zamanla daha ekonomik daha ergonomik ve daha iyi ısıtma sağlayan sistemler ile yer değiştirmeye başladı. Bu sistemler içinde son dönemde en popüler olan ısıtma sistemi ise yerden ısıtma bir diğer adıyla zemin ısıtma. Avrupa’da pek çok alanda yaygın olan bu sistem Türkiye’de de özellikle son yıllarda pek çok binada kullanılmaya başlandı. Ülkemizde son yıllarda gözde olan bu sistem için evlerinde ya da işyerlerinde farklı ısıtma sistemi kullananların elbette pek çok sorusu bulunuyor. Doğalgaz sistemi ya da klima kullanılan binalarda yerden ısıtma yapılır mı? Zemin ısıtma ile petek sistemi değiştirilebilir mi gibi sorular yerden ısıtma kullanmak isteyen kullanıcıların sıklıkla sorduğu sorular.

Yerden Isıtma Nedir?

Yerden ısıtma sistemi birçok kişi tarafından memnuniyetle kullanılsa da sisteme dair halen soru işareti olanlar da bulunmuyor değil. Peki nedir yerden ısıtma? Yerden ısıtma seçeneği evlerinizde en az enerjiyle en fazla ısıtmayı sağlayacak şekilde hazırlanan ve yaşam alanlarının zemininden ısıtılmasını sağlayan bir sistemdir. Bu sistem ısınan havanın yükselmesi sayesinde ortamdaki her alanın eşit şekilde ısınmasına yardımcı olur. Yerden ısıtma sisteminin kullanıldığı daire, hastane, okul, yüzme havuzu, sera gibi birçok alan bulunuyor ve zemin ısıtma sistemi birbirinden farklı bu ortamların hepsine uygulanabilecek opsiyonlar sunuyor. Sistemde zemine döşenen borular bulunuyor ve bu borular sayesinde ısı enerjisi betonun içinde yayılarak tüm zemine eşit bir ısı sağlıyor. Sistemin ekonomik olması, ortamda diğer ısıtma sistemleri gibi yer kaplamaması ve sağlıklı bir ısınma seçeneği sunması sayesinde pek çok insan evlerinde diğer ısıtma sistemleri yerine yerden ısıtmayı tercih etmeye ve mevcut ısıtma sistemlerini yerden ısıtmaya dönüştürmeye başladı. Bu da bizi çok sorulan bir diğer soru olan “Sonradan yerden ısıtma sistemine geçebilir miyiz?” sorusuna yönlendiriyor ki bu sorunun cevabı evet sonradan yerden ısıtma sistemine geçebilirsiniz olacaktır.

Yerden Isıtmanın Avantajları Nelerdir?

Yerden ısıtma sistemleri pek çok avantajı ile yeni binaların ilk tercihi olmuş durumda. Peki neden yerden ısıtma tercih etmeliyiz? Yerden ısıtmanın en güzel taraflarından biri petek ya da farklı bir sistem ile ortamda yer kaplamadığı için bize fazladan alan sağlamasıdır. Ayrıca bu sistem sayesinde tozlanma ya da is oluşması gibi sorunların da önüne geçmiş olursunuz. Uzun dönemde sağladığı bu avantajların yanında en önemli bir diğer avantajı da daha az enerji daha çok ısıtma sağlaması sayesinde ekonomik olarak diğer ısıtma sistemlerinden daha iyi olmasıdır.

Sonradan yerden ısıtma nasıl yapılır?

Yerden ısıtma mantığı temelinde ısıtma sisteminin bulunduğunuz mekanın zeminine borular döşenmesi anlamına geliyor. Zemin ısıtmada geleneksel ısıtma sistemlerinde olduğu gibi ısı tek bir yerden tüm odaya dağılmak yerine aynı anda tüm odaya dağılıyor bu sayede ortamın her yerine aynı oranda bir ısıtma sağlanmış oluyor. Bu sistemde de birden fazla seçeneğe ulaşmak mümkün. Yerden ısıtma için size sulu borulu yerden ısıtma, elektrik kablolu yerden ısıtma ve karbon film ile döşeme altı yerden ısıtma seçenekleri sunuluyor. Bu seçeneklerden sizin tercihinize uygun olan belirlendikten sonra bina zeminine döşeme işlemi gerçekleştiriliyor. Yerden ısıtmada borular betonun ve döşeme altına yerleştirildiği için yeni binalarda daha çok tercih edilse de betonu kırmadan yerden ısıtma yaptırmak için karbon folyolu parke ya da halı şeklinde de yerden ısıtma sistemi döşetmeniz mümkün ancak bu da sizin için bir tadilat süreci gerektirecektir.