Yerden Isıtma

Yerden ısıtma daha geleneksel ısıtma sistemlerine alternatif olarak giderek daha popüler hale geliyor. Montaj şekilleri nedeniyle, çok daha geniş bir yüzey alanını kaplarlar ve böylece bir radyatör sisteminin yapabileceğinden daha eşit ve daha verimli ısı sağlarlar. Ayrıca radyatörlere veya şöminelere ihtiyacınız olmadığından evinizde daha fazla duvar alanı sağlar. Kış aylarında soğuyabilecek taş veya ahşap zeminler için idealdir. Yeni sert zemin kaplaması almayı düşünüyorsanız, yerden ısıtma sisteminin aynı anda monte edilmesi de dikkate alınmalıdır.

Yerden ısıtma, zeminin altındaki borulardan (alttan ısıtma) ılık suyu pompalayan bir sistem veya zeminin altına yerleştirilen elektrik bobinleri (elektrikli yerden ısıtma) olabilir. Isı artışının temel prensibinden yararlanarak, zeminin altından sıcaklık odaya yayılır.

Yerden ısıtma, merkezi ısıtmanın en eski şeklidir – Romalılar, binaları ve banyoları ısıtan hypocaust adı verilen bir yerden ısıtma şekli kullandılar. Günümüzde yerden ısıtma şekli Avrupa’da yaygındır ve Türkiye’de popülerlik kazanmaktadır.

Yerden ısıtma, zemine boru tesisatının kurulumunu içerir, böylece tüm zemin bir radyatör gibi davranır ve odayı yerden ısıtır.

İki ana tür vardır:

  • Sulu yerden ısıtma veya alttan ısıtma,
  • Elektrikli yerden ısıtma.

Temel olarak, sulu yerden ısıtma sistemi, ılık su ile doldurulmuş ve bir kazan veya ısı pompası ile çalışan, zemine gizlenmiş ve tipik olarak bir şap içine gömülmüş borulara sahiptir.

Bütün bir evin yerden ısıtma sistemini tercih ediyorsanız, her odaya ayrı boru geçişleri olacaktır. Bu, odaların veya bölgelerin ne zaman ısıtılacağını ve ne kadar süreyle ısıtıldığını kontrol etmenizi sağlar, böylece boş alanları ısıtmak zorunda kalmazsınız.

Sulu Yerden Isıtma (Alttan Isıtma) Nedir?

Alttan ısıtma radyatör sistemi gibi çalışır ve zeminin altındaki küçük ısıtma borularını sıcak suyla doldurur. Bu borular bir ısı tutucu şapla kaplıdır. Bu, ısı ile genişleyen ve büzülen bir tür esnek betondur ve ısıtma, soğutma işlemi sırasında boruların gerektiği gibi büyümesine ve büzülmesine izin verir. Isıtıldıktan sonra, şap ısıyı iyi tutar ve odanızı aşağıdan yukarıya ısıtır. Bu, geleneksel bir radyatör sisteminden % 30 daha verimli olmasını sağlar, ancak ısınmaları biraz zaman alır. Bir radyatör sisteminden daha uygun maliyetle çalışırlar.

Yeni bir mülk inşa ediyorsanız veya tam bir revizyon veya yenileme yapıyorsanız sulu yerden ısıtma iyi bir seçenektir. Değilse, ıslak bir yerden ısıtma sistemini kurmak için mevcut döşemeyi tamamen kaldırmanız gerekecektir.

Sulu Yerden Isıtma Sistemi İçin Döşeme Seçenekleri

Yerden ısıtmanın geleneksel radyatörler üzerindeki faydaları, popülaritesinde bir artışa neden oldu. Gerçekten de, evinizi sıcak ve rahat tutmanın harika bir yolu olaraktan yerden ısıtma sistemleri akıllıca bir yatırımdır. Ancak, yerden ısıtmadan en iyi şekilde yararlanabilmeniz için doğru döşemeyi seçmek hayati önem taşır. Yerden ısıtmalı bir döşeme malzemesinin uygunluğu, termal iletkenliğine dayanır. Üretilen ısının zeminin yüzeyine ne kadar verimli aktarıldığını ima eder. Ayrıca, döşendiği oda, bütçe ve kişisel tercihleriniz gibi faktörleri de göz önünde bulundurmanız gerekir.

Seçeneklerin çeşitliliği ile doğru döşemeyi seçme görevi kafa karıştırıcı görünebilir. Farklı zemin kaplama tiplerini ve onları yerden ısıtma için uygun hale getiren özellikleri keşfetmeye yönelik seçenekleri inceleyelim:

Karo Döşeme:

Isı, taş fayans ve seramiklerin verimli iletkenleri olmak, genellikle yerden ısıtma için tercih edilen malzemelerdir. 29 dereceye kadar bir sıcaklığa kadar ısıtılacak kapasiteye sahiptirler. Ayrıca, yüksek termal kütle, ısı enerjisini etkili bir şekilde emebilmelerini ve depolayabilmelerini sağlar.

Cilalı Beton:

Cilalı beton da iyi bir seçenektir ve termal kütlesi, çok daha düşük bir sıcaklıkta rahat bir ortam sağlamasını sağlar. Hidronik ısıtma zemin devreleri beton plakalara implante edildiğinden, ısınma süresi oldukça hızlıdır.

Ahşap Döşeme:

Her ahşap döşeme seçeneğinin farklı bir davranış özelliği vardır ve bu nedenle yerden ısıtma sistemleri ile uygunluklarında bir fark vardır. En uygun ahşap yer döşemeleri tipik olarak ana substrat olarak bir kereste bir lemella ile yeniden şekillendirilmiş veya tasarlanmış bir gövde sunanlardır.

Mühendislik tabanının güçlü tabanı ve katmanlı yapısı, yerden ısıtma için iyi bir seçenek olmasını sağlar. Tabakalı yapı kerestenin, bu uygulamada ahşabın sağlam bir bölümünün nasıl olacağına bağlı olarak sıcaklık ve nem seviyelerindeki değişime tepki vermemesini sağlar. Bu temelli taban, bütünlüğünü korumaya yardımcı olur ve duvar çevresinden daha az genişleme gerektirir, bu nedenle sadece işlevsel değil, aynı zamanda sadece ahşap döşemenin yapabileceği sıcaklığı sunar.

Laminat Parke:

Laminat parke, zıt yönde çalışan ahşap katmanlarından oluşur. Döşeme sabittir ve dayanaklı bir şekilde imalat testleri ve garantilerine bağlı olmasına rağmen sıcaklık değişimlerine dayanma yeteneğine sahiptir.

Halı Zeminler:

Halı sadece ısıyı engellemezse bir seçenek olarak düşünülebilir. Halı tercih etmeyi planlıyorsanız, halı kalınlığı ve en uyumlu altlık hakkında üretici ile görüşmek gerekir. Yüksek termal dirence sahip olan herhangi bir şeyin verimsiz ısınmaya yol açacağını unutmayın.

Doğru Zemin Kaplamasını Seçme:

Döşeme seçimi, ısıtma sisteminin verimliliğini etkileyeceğinden, bilinçli bir karar vermek için tüm belirleyici faktörleri dikkate almak gerekir. Geniş seçenekler olsa da, işlenmiş ahşap zemin, ısıya olumsuz tepki verme olasılığı düşük olan sağlamdır.

Sulu yerden ısıtma sistemi seçmeyi planlıyorsanız, Rehau Bayi kesin uygulama için hazırlanmış benzersiz yerden ısıtma sistemlerine sahiptir.

Doğru çözüme ihtiyacınız varsa ve gereksinimlerinizi tartışmak için bir yerden ısıtma uzmanı arıyorsanız, size yardımcı olmak için buradayız. Rehau olarak, evinizin çekiciliğini ve işlevselliğini artırmak için güvenilir mühendislik yerden ısıtma sistemlerini sunmak konusunda uzmanız.

Alttan Isıtmada Ne Tür Malzemeler Tercih Ediliyor?

Sulu yerden ısıtma sistemlerinde ayrı ayrı özelliklere sahip olan birçok malzeme tercih edilir. Bu malzemeler arasından doğal olarak en ön çıkan ısıtma borularıdır. Isıtma borularının özelliği sistemin kalitesini büyük oranda belli ederken, sıcak sular tamamen bu boruların içinden geçer. Çapları genelde 14 ile 20 mm arasında değişkenlik gösteren ısıtma boruları, sistemin uzun yıllar boyunca sorunsuz biçimde sonuç vermesini sağlar.

Diğer yandan 5 cm yüksekliğindeki modülasyon panelleri de aynı şekilde sistemin önemli bir parçasıdır. Bu paneller direk olarak ısı yalıtımının sağlanmasında yer alır. Bütün bunlar zeminin altında yer aldığı için ve sağlam bir şekilde gizlendiği için birileri tarafından görülme veya farkedilme olasılıkları çok düşüktür.

Kullanıcılar zeminin üst bölümünde yalnızca dağıtım kutusunu görebilir. Bunlar çerçeveli kolektörler olarak da tanımlanabilir. Kolektörler kendi içinde ana vana termometre, doldurma musluğu, plaket gibi alanlara ev sahipliği yapar. Bunların ayrıca ayarlanabilir çerçeveleri de vardır. Alttan ısıtmada kullanılan malzemelere boru tutucuları, köşe düzeltme aparatları, kolon hattı ve sinyal güçlendirici gibi malzemeleri de eklemek doğru olur. Hatta zaman zaman yoğuşma sensörlerine de ihtiyaç duyulabilir. HAK ENERJİ olarak sistemlerimizde Rehau gibi önemli ve referansları sağlam markaları tercih ederek, her geçen gün büyümeye devam ediyoruz.

Alttan Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?

Bir uzman, sistemi destekleyebildiğinden emin olmak için kazanınızı kontrol ettikten ve her oda ve bölge için tasarım ve düzen tamamlandıktan sonra, borular genellikle sabitleme klipsleri kullanılarak döşenebilir ve sabitlenebilir.

Daha sonra boruların odanın ısısını kontrol etmek için bir manifolda, ısıtma sistemine ve bir termostata bağlanması gerekecektir. Bu her zaman sistemi bu noktada test etmesi gereken kalifiye bir tesisatçı veya elektrikçi tarafından yapılmalıdır. Borular düştükten sonra, boruları yerinde tutmak, sistemi daha fazla yalıtmak ve zemini düzleştirmek için yalıtım şapı (genellikle çimento ve kumdan yapılmış bir malzeme) üstüne konur. Bazı yükleyiciler bunu yapmaz – bir yapımcı tarafından ayrı olarak yapılması gerekebilir. Bu, kurulum şirketi için çalışan biri olabilir veya dışarıdan yardım almanız gerekebilir.

Yükleyiciniz tüm işlemi tamamlayamazsa, diğer inşaatçılara tavsiye edip edemeyeceklerini sorun ve ideal olarak çalışmalarını koordine etmelerini sağlayın. Yerden ısıtma sistemi ideal olarak bir profesyonel tarafından kurulmalıdır. Bunun nedeni, sıhhi tesisat bağlantıları ve yapılması gereken testlerle daha karmaşık bir süreç olmasıdır. Sistemin verimli çalışması için zemin uygun şekilde hazırlanmalı ve yalıtılmalıdır. Bunu ve boruları yerleştirmek için yeterli alan olması gerekir, bu nedenle bitmiş zemin seviyesini yükseltmeniz gerekebilir. Bu nedenle, bu ayarlamalar baştan dikkate alınabileceğinden, yeni bir yapıya yerden ısıtma sisteminin kurulması daha kolaydır. Bununla birlikte, zemini önemli ölçüde rahatsız eden armatürleri yükseltmeden mevcut bir odaya monte edebileceğiniz çok sayıda düşük profilli zemin sistemi vardır.

Alttan Isıtma Sistemin Avantajları

Konfor! Ayaklarınızı her daim hoş ve sıcak tutar.

Isıyı her odaya eşit ve tutarlı bir şekilde dağıtır.

Uygun boyutta bir ünite, tek bir radyatörden daha büyük bir alanı ısıtabilir ve daha düşük bir sıcaklıkta çalışır, böylece ısıtma faturalarınızı azaltabilir.

Daha az masraf – pencereler açık olsa bile zeminleriniz sıcak kalacaktır.

Evinizin dekorunu ve çirkin, hantal radyatörler ile yer kaplamaz.

Taş, fayans, ahşap veya halı kaplı zeminlerin altına monte edilebilir.

Evinizin satış fiyatını artırabilir: Yerden ısıtma, en son teknoloji ve yüksek spesifikasyona sahip bir üne sahiptir ve lüks bir mülk arayan alıcıları çekebilir.